Egyre több ország tiltja ki piacairól a magyar élő sertést és hústermékeket, az árak csökkenőben, vakcinázni nem lehet. A regionalizáció és a kereskedelmi láncok jelentőségéről Győrffy Balázs, a NAK elnöke beszélt az agrotrend.hu-nak

 

Az Európai Uniós állategészségügyi protokollnak megfelelően korlátozás nélkül szállítható az afrikai sertéspestissel (ASP) nem érintett magyarországi területekről az élő sertés, sertéshús, sertéshúsból készült termékek az EU területére, azonban a vírus miatt több ország - Oroszország, Ukrajna, Szerbia, Japán, Tajvan, Szingapúr, Dél-Korea, Ausztrália, Fehéroroszország és Dél-Afrika Magyarország egész területéről, Macedónia pedig Heves megyéből - tiltotta meg a magyar sertéshús bevitelét.

Nemzeti Agrárgzadsági Kamara (NAK) összefogást szorgalmaz, hogy az afrikai sertéspestis ne jelenjen meg a házisertés-állományokban, illetve minél kisebb kár érje az ágazatot a vírus esetleges terjedése esetén.

- A sertéstartók az állategészségügyi és járványvédelmi előírások szigorú betartásával vehetik elejét a vírus házi sertésekre való átterjedésének, emellett viszont az ágazati összefogás jelentőségét is hangsúlyozzák. Mit jelent ez a gyakorlatban?

- Azt, hogy sajnos a problémának még nem a tetőpontján vagyunk. Arra számítunk, hogy Németország és Szlovákia is hamarosan bejelenti a fertőzött státuszt, ami azért bír óriási jelentőséggel, mert Németország a legjelentősebb sertésexportőr Európában. És ha az a mennyiség, amit ők eddig a Távol-Keletre kivittek, benn ragad az Európai Unióban, akkor az

olyan túlkínálatot fog jelenteni, ami az árakra szabad szemmel láthatóan is hatást fog gyakorolni.

Itt lesz majd jelentősége annak - és ezért gondolom, hogy az ágazaton belüli és az ágazaton túli összefogásra is szükség van -, hogy hogyan leszünk képesek a magyar termékeket eljuttatni a magyar fogyasztókhoz.

Győrffy Balázs: Egy új nyugvópontot, egy új egyensúlyt kell találni - fotó: agrotrend.hu

- Mit mutat a sertéspiac aktuális helyzete? Még mindig importra szorulunk.

- Magyarországon továbbra sem állítunk elő annyi sertéshúst, mint amennyi a keresletet fedezné, de jó volna, ha elsősorban és elsőként a kereskedelmi láncok a magyar termékeket próbálnák meg eljuttatni a fogyasztókhoz. Ez egy nagyon érzékeny időszak lesz, azt gondolom, hogy lesznek feszültségteljes pillanatok, nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unióban. Vakcinázni sajnos nem lehet, és az országok nagyon határozottan tiltanak ki minket a saját piacaikról.

Az egyetlen lehetőség - amivel esetleg tudunk majd élni -, hogy ne az országot, hanem régiós szinten tiltsák ki a sertéstermékeinket.

Ez azt jelenti, hogy csak Heves megyéből nem lehetne szállítani. Van olyan ország, amelyik ezt már alkalmazza, de a többieknél erre egyelőre nincs mód. Készülünk arra, hogy egy kamarai delegációval elmenjünk azon országokba, amelyek jelentős felvevőpiacot jelentettek számunkra, hogy a regionalizáció mellett érveljünk és próbáljunk meg lobbizni. Bízunk benne, hogy sikerrel.

- Ahogy a beszélgetés elején említette, hogy több európai országban is várható a betegség felbukkanása.

- Ez egyelőre egy feltételezés, de azt látjuk, hogy például Németországban, amit ilyen szempontból a leginkább érdemes figyelni, hiszen nekik van a legnagyobb kihatásuk a magyar piac alakulására, ugyanazokat a piaci manővereket hajtják végre, mint a magyar gazdasági szereplők az elmúlt fél évben. Tehát ők is azt feltételezik, hogy előbb-utóbb lesz bejelentés. 

- A vírus és a már bevezetett korlátozó szankciók meddig éreztethetik hatásukat?

- Fogalmunk sincs. Ez a betegség Európában új keletű, ez nem a korábban már ismert sertéspestis, hanem annak egy másik verziója. Azt tudni kell, hogy

ahhoz, hogy a teljes mentességet bejelenthessük, két évig nem szabad újabb kitörést regisztrálni.

Nagyon sok olyan piaci lehetőségünk van, ami egy év tünetmentesség után nyitja meg újra a kapuit, de hogy ennek a kifutása mennyi lesz, azt egyelőre még megtippelni se tudjuk. Nyilván ez sokban függ attól is, hogy mennyire lesznek fegyelmezettek az állattenyésztők, a sertéstartók, de nagyon sok múlik akár a vadászokon, a természetjárókon, mindazokon, akik kapcsolatba kerülhetnek elhullott vadakkal.

Azt azért tudni kell, hogy a vírus valószínűleg nem vaddisznóról vaddisznóra került be Magyarországra, hiszen akkor nem Heves megyében realizáltuk volna az első kitörést, hanem valahol a keleti határ mentén. Abban bízom, hogy nem lesz országos szinten általános probléma a betegség. Az az öt eset, amit regisztráltak, mind egy helyről jön, tehát valószínűleg egy fertőzésnek a különböző lecsapódásait láttuk, de kíváncsian várjuk, és egyben aggódunk is, hogy mi következik.

- A sertéstartók mennyire ijedtek meg?

- Fokozott a hangulat, de az már látható, hogy az árakat inkább lefelé nyomja ez a változás. Az ilyenkor általános trend az szokott lenni, hogy enyhe emelkedés jellemzi a piacokat így a tavasz végén, a nyár elején, ezzel szemben most egy stagnáló vagy gyenge csökkenő tőzsdei árat látunk.

Sajnos a jelzések, amelyeket a felvásárlók, feldolgozók, illetve a kereskedők adnak a tartók irányába, egyértelműen a csökkenést vetítik előre.

agrotrend.hu