Az állattenyésztési ágazatban a WHO ajánlások mellett az Európai Unió is stratégiai célként fogalmazta meg az antibiotikum felhasználás jelentős visszaszorítását az iparszerűen működő állattartó telepeken. Az idei FarmerExpon megrendezett sertéstenyésztési konferencia központi témája az antibiotikum mentes sertéstartás volt.

A rendezvény résztvevői reggeltől estig tartó előadássorozat alkalmával szerezhettek információt az antibiotikum adagolást kiváltó tartási és takarmányozási módszerekről, de szó volt még állatjólléti, járványvédelmi, takarmányozási és telepirányítási témákról is.

Miért fontos az antibiotikum mentes sertéstartás?

 
 

A globális sertéstartás csak a szükség esetén gyógyításra felhasznált antibiotikum adagolás irányába tolódik el, ennek egyik oka az, hogy az emberi rezisztens baktériumok száma növekszik, az állati rezisztencia is egyre magasabb és az igénybe vehető hatóanyagok száma pedig csökken. Az antibiotikum rezisztencia veszély csökkentése érdekében jogszabály változások vannak előkészületben. Ennek értelmében az antibiotikum készítményeket a telepi higiéniai hiányosság kivédésére nem lehet majd felhasználni, továbbá 2022-től ZnO tilalom lép életbe, melynek kiváltására új módszerek szükségesek a bélflóra stabilizálására.

A jogszabály változást követően antibiotikumot csak betegség esetén és intézeti vizsgálati eredmény alapján lehet adagolni.

Hogyan lehet kiváltani az antibiotikum készítményeket?

Elsődleges szempont az állomány ellenálló képességének fokozása a megfelelő tartási és takarmányozási körülmények megteremtésével, ide tartozik a mikotoxin mentes takarmány adagolása és a káros anyagcseretermékek eltávolítása, képződésüknek csökkentése.

A sertéstartók különböző alternatív védekezési lehetőségeket is alkalmazhatnak az antibiotikumok kiváltására, amelyek lehetnek probiotikumok, prebiotikumok, huminsavak, fulvosavak használata, vakcinázás, homeopátiás készítmények, fágterápia vagy bakterocinek alkalmazása.

probiotikumok a kórokozók szaporodását gátolják, a „jó” baktériumok szaporodását segítik, az immunrendszer működését fokozzák, a gyulladásos folyamatokat csökkentik. A probiotikumok nem az egész bélre fejtik ki kedvező hatásukat, hanem bélszakaszra specializálva. A huminsavak, fulvosavakantivirális és antibakteriális hatásukról ismertek, immunrendszer erősítők, fontos hatóanyagok a mikroelemek pótlásához és toxinmegkötők.

Az alternatív módszerek használata nem csak az antibiotikumok kiváltásában lehetnek segítségére a sertéstartóknak, de komoly költségcsökkentő hatásuk is számottevő.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu