Vizsgálja a kormány, hogyan segíthetné azokat a gazdákat, akiket veszteség ért a sertéspestis miatt. Magyarországon már több elhullott vaddisznót is találtak, emiatt több ország is embargót vezetett be a magyar sertésekre. Az országos főállatorvos szerint a kár elérheti a 11 milliárd forintot. Továbbra is arra hívják fel a gazdák figyelmét, hogy ügyeljenek a higiéniára – közölte az M1 Híradója.

 

Tiszakerecseny határában, az erdőben találták meg az afrikai sertéspestissel fertőzött vaddisznótetemet még csütörtökön. A betegséget valószínűleg egy másik állat hozta be az országba Ukrajnából, ott ugyanis már évek óta óriási gondot okoz.

A környéket azonnal zárlat alá helyezték és vadászati tilalmat rendeltek el. Folyamatosan figyelik és ellenőrzik az állományt, nehogy továbbterjeden a vírus. A helyiek azonban féltik háziállataikat.

 

 

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes

Az afrikai sertéspestis emberre nem veszélyes, csak az állatokra. Gyorsan és könnyen terjed általában a vaddisznók között, de a házi sertés is fogékony rá. Magas lázzal, vérzéses tünetekkel jár. A fertőzött példányok az esetek többségében elpusztulnak. A betegség ellen nincs hatásos gyógyszer, sem oltóanyag, a legfontosabb ezért a megelőzés.

Védőruhában, lábzsákban és kézfertőtlenítés után lehet csak belépni a kiskunfélegyházi tangazdaság területére. A sertéseket elzárva tartják és kizárólag száraz eledelt, helyben előállított takarmányt kapnak. Ezekkel próbálják elkerülni a különböző fertőzéseket.

Az afrikai sertéspestis április elején Heves megyében jelent meg először, ott is egy fertőzött vaddisznótetemet találtak. Több ország azonnal megtiltotta a magyar sertéshús bevitelét. Ez nagyjából 11 milliárd forintos forgalomkiesést jelenthet az ágazatnak, ezért a kormány azt tervezi, hogy támogatást ad a károsult gazdáknak.

forrás: www.hirado.hu